Slovensko má šikovných biológov – vyšľachtili novú odrodu obľúbenej rastliny
Skupinka prírodovedcov z Prešova dlhú dobu pracovali na tom, aby dotiahli tento sľubný projekt do absolútnej perfektnosti a nedávno sa im dostavili očakávané, tentoraz už nepopierateľné výsledky. Koncom minulého roka vyvinuli špeciálny druh siateho maku, pripraveného na používanie, ktorý pre jeho zaujímavý modrastý nádych nazvali Azurit.
Úrodnosť má oveľa väčšiu ako ten klasický a pritom nestráca nič zo svojej chuti, ani priaznivých účinkov. Práve naopak, má vysoké predpoklady na ešte lepšie olejové a iné vlastnosti. Dokonca produkuje stabilnejšie a kvalitnejšie semená, než ostatné registrované odrody (ako napríklad Major). Po niekoľkých pokusoch o uznanie v Štátnych odrodových skúškach sa konečne podarilo, no a ku sklonku 2019 sa tejto pekne sfarbenej pochutine podarilo získať oficiálne šľachtiteľské osvedčenie. Je teda pripravená na začatie jej dúfajme masívnej potravinovej veľkovýroby a na cestu na naše stoly. Celý peňažný zárobok z predaja pôjde Prešovskej univerzity na ktorej šľachtenie prebiehalo a kde biológovia pôsobia na katedre ekológie.
Jozef Féjer, docent a hlavný vedúci za týmto výskumom, priznal, že makové jedlá a výrobky boli už odmalička jednými z jeho najobľúbenejších, preto jeho nadšenie pre tento výskum nie je žiadnym veľkým prekvapením. Podľa neho je však vytváranie takýchto parametrovo zlepšených rastlín celkovo relevantná a dôležitá vec, a to obzvlášť u nás.
Nejde o jedinú, novo zaregistrovanú odrodu, ktorá prišla z našej republiky, a zďaleka nejde o premiéru pre tím vedcov z Univerzity v Prešove. Tá majú na konte už 7 patentov rôznych potravinárskych výrobkov, vrátane tohto. Pri niektorých sa spojili aj s profesormi z iných oddelení, škôl a slovenských ústavov, aby tak mohli podať čo najlepšie výsledky.
Slovensko je jedna z mála krajín Európy kde je mak, za určitých podmienok a v určitom množstve, legálny a to nie len na lekárske účely, ale aj na bežnú konzumáciu. Pre jeho opiódne vlastnosti ho v niektorých štátoch považujú za návykovú latku či drogu, no u nás si asi bez neho niektoré dobroty nevieme predstaviť.